zaterdag 10 oktober 2015

Stage Oirschot Organics week 6

Hallo allemaal,

Deze week heb ik weer full time stage gelopen bij Oirschot Organics.
Ik heb de standaard dingen gedaan die ik in de voorgaande blogs ook al verteld heb. (proefrijen knippen, afwegen, sorteren enz.
Verder hebben we gedurende de week de rechter kant bij de tomaten de planten eruit gehaald. Dit gebeurt als volgt. Eerst worden de wortels los getrokken. Daarna word er een mat over de gehele rij gelegd. Vervolgens worden de touwtjes waar de planten aan vast zitten los geknipt zodat de plant naar beneden valt en als laatste worden de gehele planten over de mat gelegd. Hier heb ik overal bij mee geholpen. Aanstaande maandag komt er een versnipperaar die de mat dan aan een kant pakt en zo heel mat uit de rij trekt zodat de planten die erop liggen in de versnipperaar terecht komt.
Wanneer dit gedaan is en ook alle leidingen ed opgeruimd zijn komt er gras in om de aaltjes die in de grond zitten te doden. Dit is nodig omdat de aatjes de wortels van de plant aan tast.

Om te weten hoeveel gras er gemaait moet worden zodat het in de kas geplaatst kan worden ben ik samen met Jorrit naar een stuk grasland gegaan wat van hem is en daar hebben we 3 keer een m2 eruit geknipt. Door dit even later te wegen kun je uitrekenen hoeveel gras er gemaait zal moeten worden.

Verder heb ik een onderzoek gekregen. In de kas worden 2 soorten rassen paprika's geteeld. Nu is mijn taak om te gaan kijken of en wat het verschil is in houdbaarheid in bedrijfsomstandigheden. Ik heb 3 verschillende gewichten gepakt per tomaat (180-200 gram, 200-220 gram en 220+ gram). Van de 2 rassen heb ik dus ongeveer 12 paprika's van elk gewicht in een doos gedaan en op verschillende plaatsen in het bedrijf neer gezet. Nu ben ik van plan om ongeveer elke 3 a 4 dagen elke doos te wegen en een foto van kan maken. Dit zet ik dan in een tabel zodat je het verschil na loop van tijd kunt zien. Aan het einde zal ik van dit onderzoek een conclusie en aanbeveling aan verbinden.

Dit was mijn stageweek.

Groeten,

Luuk Smits

1 opmerking: